Thies Roorda studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Paul Verhey en in de Verenigde Staten (Deland, Florida) bij meester-pedagoog Geoffrey Gilbert.

Hij was tot 2013 fluitist van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarvoor speelde hij respectievelijk in het Omroeporkest en het Radio Symfonieorkest.

Nederlandse componisten zoals o.m. Maarten Bon, Joep Straesser en Konrad Boehmer schreven werk voor hem, maar ook buitenlandse componisten als Isang Yun en Jean Françaix. Het Divertimento voor fluit en piano van de laatstgenoemde werd door hem opgenomen, met daarbij de componist zelf als begeleider aan de piano.

Hij is hoofdvakdocent fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Als pedagoog staat hij bekend om de wijze waarop hij de toonvorming in al zijn expressieve aspecten onderwijst, in het bijzonder ook de beheersing van alle parameters van het vibrato. Deze succesvolle methode die studenten in staat stelt hun eigen individuele ‘stem’ te ontwikkelen, vond weerslag in zijn populaire cursussen getiteld de ‘Blow How’ van de fluit.

Naast de fluitles biedt hij zijn studenten aan het Koninklijk Conservatorium een wekelijkse yogales aan, gepresenteerd op een geïntegreerde manier: zijn intellectuele benadering in de instrumentale les kan worden gesubjectiveerd door middel van een praktische instrumentale of fysieke ervaring. Omgekeerd kunnen zo de praktische ervaringen worden geëxpliciteerd en geanalyseerd.

Als pedagoog is hij ook regelmatig in het buitenland actief. Hij gaf masterclasses in Australië, België, Canada, Duitsland, Estland, Griekenland, Italië, Portugal, Rusland, Spanje en Zwitserland

Thies Roorda

Webdesign: Wout van den Berg

Photography: Annelies van der Vegt & Wout van den Berg

©April 2018