Geluidsarchief, historisch en actueel

C. van Tal – Solo pour la flûte avec accompagnement de piano sur un thème de l’opéra Anne Boleijn.
De bekende Utrechtse fluitist C. van Tal componeerde, geheel in de geest van de tijd, smeuïge variaties op een thema uit Anna Bolena (Anne Boleijn). Deze Solo pour la Flûte werd uitgegeven door H. Rahr in Utrecht. Van Tal maakte deel uit van het Utrechtse Collegium Musicum waar hij in 1847 de bekende fluitist Herman van Boom opvolgde.
Meer over Van Tal in Rien de Reede’s boek: Nederlandse Fluitisten en Fluitisten in Nederland 1700-1950.
Piano: Theo Bles
Opnamedatum vermoedelijk 1980.

Richard Hol – Caprice pour flûte et piano.
Van Richard Hol zijn naast enkele symfonieën ook een Caprice voor fluit en piano uit 1875 bekend. Het werk is in manuscript te vinden in het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag. Richard Hol vervulde diverse belangrijke muzikale functies in Nederland maar was ook in Duitsland bekend als pianist. Hij was stadsmuziekdirecteur in Utrecht en als dirigent van verschillende koren had hij naam. Richard Hol schreef de muziek voor enige bekende oude Nederlandse liederen: ‘Waar de blanke top der duinen…’. (1870, tekst: P. Louwerse) en het kinderlied ‘In een blauw geruiten kiel…’ (1918, tekst: A.L. de Rop). Hij werd in Frankrijk benoemd tot Officier de l’Académie.
Piano: Theo Bles
Opnamedatum vermoedelijk 1980.

Silvius Weiss – Bizarria/Courante
In de achttiende eeuw schreven componisten als J.S. Bach, C.P.E. Bach, J.M. Hotteterre en G. Ph. Telemann hun beroemde werken voor fluit solo die uit verschillende delen bestonden. Maar er verscheen ook een overvloed aan ééndelige composities voor fluit solo, gecomponeerd door onder anderen Johann Martin Blockwitz, Pierre Évrard Taillart, Jean Daniel Braun en Antoine Mahaut. Met veel plezier speel hier ik een kleine selectie van dit achttiende-eeuwse, veelal onbekende repertoire.

Antoine Mahaut – Menuet 1 & 2 pour flûte seule

Jean Daniel Braun – Rondo pour flûte seule

Blockwitz – Allemanda

Anonymus – Gigue Saxonne pour flûte seule

Anonymus – Giga

Jean Daniel Braun – Capriccio pour flûte seule

Thies Roorda
Webdesign: Wout van den Berg

Photography: Annelies van der Vegt & Wout van den Berg

©April 2018

Share This